Dato for ledelsens godkendelse af årsrapporten:2024-05-21
Beskrivelse af usikkerhed ved indregning eller måling:
Aktiviteter:
Residency programmer:
FABRIKKEN indgik i 2021 et samarbejde med The Finnish Cultural Foundation (SKR), og har fortsat en aftale med FININ – Finlands Kulturinstitut i Danmark vedr. FIDA, der afvikles i samarbejde med FININ. FABRIKKEN har endvidere afviklet yderligere seks ophold, som er finansieret af andre puljer og fonde, herunder Nordic Culture Point og Statens Kunstfond. Programmernes formål er at bringe nye impulser udefra til den danske kunstscene, at skabe varige netværk mellem danske og udenlandske kunstnere og at give de udenlandske residenter mulighed for at bedrive kunstnerisk research i gode rammer. FABRIKKENs kunstnere inddrages mod honorar som jurymedlemmer, i udviklingen af programmet samt som enten peers eller mentorer for residenterne, afhængig af residenternes niveau. Under residenternes ophold er der offentlige arrangementer, enten som open studios, værkvisninger, artist talks eller andet, der præsenterer residentens praksis for et publikum.
FABRIKKENs Atelierprogram for nyuddannede kunstnere:
I 2022 fordoblede FABRIKKEN kapaciteten i vores atelierprogram for nyuddannede billedkunstnere og designere, som vi i perioden 2018-20 kørte som et pilotprojekt. Med opbakning fra gode fonde optog vi således i efteråret 2022, 12 nyuddannede billedkunstnere og designere. Disse deles om to store atelierer og tilbydes mentorordning, økonomiforløb samt inspirationsoplæg, der retter sig specifikt mod netop denne gruppe. Programmet er toårigt, og dets mål er at fremme de nyuddannedes karriere og praksis i et givende miljø. Atelierprogrammet er i 2022-24 støttet af Augustinus Fonden og 15. Juni Fonden.
Fabrikken OPEN:
FABRIKKEN OPEN er et fleksibelt offentligt format, som er til glæde for mange. OPEN er tænkt som en serie af mindre, kortvarige solo- og gruppeudstillinger og andre publikumsrettede events i FABRIKKENs hal og andre fælleslokaler. Her har kunstnerne mulighed for at præsentere deres praksis fysisk for et publikum, som det eksempelvis skete, da Atelierprogrammets deltagere i 2023 udstillede sammen under titlen Wet, Work, som var kurateret af Mette Woller.
FABRIKKEN OPEN er en succes, som vi derfor fortsætter. Dette format er også stedet, hvor FABRIKKEN inviterer kunstnere og andre aktører med interesse i grøn omstilling ift. kunsten og skabelse til dialog og gensidig inspiration og vidensudveksling. Der søges yderligere fondsmidler til dette.
Åbent Hus 2023
Åben Hus 2023 blev afholdt med en Pre-opening fredag d. 2. juni for lokale samarbejdspartnere, fonde og kunstnere og Åbent Hus lørdag d. 3. juni kl. 12-20. Udstillingen ”Largely (not wholly)” havde deltagelse af 46 kunstnere og designere fra FABRIKKEN, samt åbne kunster-atelierer og værksteder. Der blev på dagen afholdt to workshops: BØRNE SKULPTURIET, der var en åben workshop for børn (5-12 år), hvor børnene kunne lave forskellige skulpturelle udtryk. Her kunne man eksperimentere med kunsten sammen med to kyndige billedkunstnere. Derudover blev der afholdt: KUNST/UTOPI/NU #4, en samtaleworkshop med billedkunstner Signe Vad om begrebet degrowth og hvad det betyder indenfor det billedkunstneriske og samfundsmæssige felt. Udstillingen var desuden åben søndag d. 4. juni og mandag d. 5. juni kl. 12-17. En stor del af FABRIKKENs identitet ligger i historien, som en del af lokalmiljøet i Sundholm og Amager generelt. FABRIKKENS kunstnere inspireres af omgivelserne og indkapsler dette i deres virke. Åbent Hus arrangementets hovedformål var – og er – at give lokalområdet og resten af byen mulighed for at se noget af den bedste kunst, der produceres i Danmark og at møde de kunstnere, der står bag. Arrangementet, der var gratis at deltage i, havde mere end 500 deltagere over weekenden.
FABRIKKEN Afd. AC:
I 2023 blev FABRIKKENs udstillingsplatform i Amager Centret genfinansieret til en ny projektperiode på to år med støtte fra en række offentlige puljer og private fonde; Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg, Statens Kunstfond, 15. Juni Fonden, Spar Nord Fonden og Beckett Fonden. I 2023 har vi præsenteret i alt tre udstillinger af dansk samtidskunst på internationalt niveau:
#8: HuskMitNavn // 23. februar – 31. juli 2023
#9: Luna Scales // 26. maj – 31. oktober 2023
#10: Rasmus Myrup // 3. november 2023 – 31. januar 2024
FABRIKKEN Afd. AC har med programmet i 2023 cementeret den nyskabende samtidskunstplatform, som et kunstrum, der udfordrer den måde som borgerne på Amager oplever kunst af høj kvalitet. Med de uventede samtidskunstoplevelser i øjenhøjde opsøger kunsten sit publikum, i stedet for omvendt, hvilket skaber mulighed for, at der kan opstå nye relationer mellem kunst, kunstner og lokalborger; særligt for dem, der ikke ellers selv ville opsøge kunsten. I tillæg til udstillingerne har vi i samarbejde med centret uddelt i alt 1050 kreaposer for hele familien, af to omgange. Formidlingsinitiativet ”Kreaposen” for børnefamilier er et gratis tag-med-hjem aktivitetsformat, hvor vi uddeler muleposer med vejledning til kreative aktiviteter for hele familien. I posen findes også materialer til aktiviteterne for fire personer, og posens tema er inspireret af en aktuel udstilling på platformen. Begge årets poser blev revet væk på kort tid.
Antager vi, at 20% af centrets årlige besøgstal på 4,4 mio. ikke-unikke besøgende, har stiftet bekendtskab med samtidskunsten på FABRIKKEN Afd. AC, svarer det til at 880. 000 har fået en lille samtidskunstoplevelse med på indkøbsturen i 2023.
Yderligere:
Derudover er FABRIKKEN involveret i Områdefornyelsen i Sundby, i Forandringsplanen for Hørgården og bidrager til Amager Øst Lokaludvalgs arbejder med byudvikling. Og så er vi naturligvis aktive i Samarbejdsforum lokalt på Sundholm. Vi bidrager også i byudviklingsfora i kommunalt regi og bringer vores viden i spil, der hvor den kan gavne vores by. Vi rådgiver om udsmykningsopgaver i byen og spiller med i udviklingen af nye byområder og i forandringen af eksisterende.
Offentlige arrangementer på FABRIKKEN :
I 2023 har vi haft fokus på at facilitere offentlige Open Studios med vores skiftende internationale residenter samt det dialogskabende format FABRIKKEN Open, der fokuserer på involverende arrangementer for hele den lokale kunstbranche. Ydermere har vi deltaget i arkitekturarrangementet ”Open House Copenhagen” og afholdt Åbent Hus med udstilling, workshops og åbne atelierer. FABRIKKENs Atelierprogram for nyuddannede kunstnere og designere har ligeledes vist en 1. års udstilling i hallen, kurateret af Mette Woller.
Deltagerstatistik: Arrangementer 2023 – total deltagelse: 1023 deltagere
Udvikling, strategi og organisation
Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design vedtog i 2022 en 3-årig strategi, der siden har dannet grundlag for en stor del af fondens udviklingsorienterede arbejde. Der arbejdes i perioden 2022-2025 på følgende:
Fortsat fastholde og udvikle FABRIKKEN som et attraktivt og efterstræbt sted at være
Udnytte styrken i at have talent og erfaring side om side, arbejde med at have både langstrakte lejeforhold (som nu max. 4x3 år) og de kortere, mere projektorienterede, på fx 3/6/12 måneder
Flere strategiske og langsigtede fondssamarbejder
Se den samlede strategi på: https://www. ffkd. dk/wp-content/uploads/2022/06/Fabrikken-for-Kunst-og-Design_Strategi-2022-2025. pdf
Overvejelser vedr. fremtidig drift:
2023 har været året, hvor FABRIKKEN er begyndt at kunne mærke de stabiliserende fordele ved at have justeret brugsafgifterne således, at disse afspejler omkostningerne ved drift af FABRIKKEN. Det har været fuldstændig afgørende for FABRIKKENS økonomi, idet der med den aftale, der blev indgået ultimo 2022 med Københavns Kommune om fortsat brugsret til bygningen, blev fjernet muligheden for at have udlejning ifm. overskudskapacitet med betydelig kommerciel indtægt. Dette var ikke afklaret, da der blev budgetteret for 2023, og derfor ansøgte FABRIKKEN i sommer 2023 Københavns Kommune om et ekstraordinært tilskud, til at dække et forventet underskud. Samtidig blev brandsagen, der har ligget som en ubekendt faktor under FABRIKKENS økonomi de senest år endeligt afsluttet i oktober 2023.
FABRIKKEN kommer ud af 2023 med et 0-resultat. FABRIKKEN går dog ind i 2024 med en stærkere økonomi end i mange år, idet afgifter og omkostninger afspejler hinanden i langt højere grad end tidligere, og det er ikke længere en nødvendighed at have store indtægter på udlejning af Hallen. Dette er helt forståeligt ikke muligt med den nye brugsaftale med Københavns Kommune, og betyder samtidig, at FABRIKKEN reelt opfylder sin fundats i endnu højere grad ved både at stille mere produktionsplads til rådighed for FABRIKKENS brugere og samtidig muliggør billigere brug af Hallen for eksterne kunstnere.
FABRIKKEN ser frem imod 2024 med en overbevisning om at der er mere stabile økonomiske udsigter, samtidig med at en større udskiftning blandt FABRIKKENS brugere de seneste år betyder at der er en generel positiv forventning til de kommende år både økonomisk, fagligt og kollegialt.
Beskrivelse af usædvanlige forhold, der kan have påvirket indregningen eller målingen:Væsentlige fejl
I forbindelse med regnskabsafklæggelsen 2022 valgte ledelsen af indregne en modtaget underskudsgaranti fra København Kommune fuldt ud. Københavns Kommune har efterfølgende valgt at kræve en større del af den udbetalte garanti tilbage. Fonden har tilbagebetalt kr. 418. 656. Beløbet burde have været afsat som gæld i 2022-regnskabet og ikke indtægtsført. Sammenligningstallene er tilpasset den forkerte indregning af tilskud for 2022, således at omsætningen vedrørende tilbagebetaling på kr. 418. 656 er indregnet i resultatet for 2022.
Statement by Management on the annual report
Identifikation af den godkendte årsrapport:Ledelsen har dags dato aflagt årsrapporten for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2023 for Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design.
Management's review
Beskrivelse af virksomhedens væsentligste aktiviteter:Fondens væsentligste aktiviteter
Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design blev grundlagt i oktober 1991 af Københavns Kommune, Magistratens 1. afdeling. Fondens formål er at tilvejebringe værkstedsfaciliteter for kunstnere og kunsthåndværkere, at tilvejebringe udviklings-, uddannelses- og inspirationsmuligheder for disse kunstnere og kunsthåndværkere, at tilvejebringe muligheder for realisering af kunstneriske/kulturelle projekter samt at øge de enkelte kunstneres muligheder for dialog med og respons fra et større publikum. Fonden får vederlagsfrit stillet bygningen Sundholmsvej 46 til rådighed af Københavns Kommune, idet Kultur- og Fritidsforvaltningen betaler huslejen til KEID. Fonden betaler selv alle driftsomkostninger. Ved sin grundlæggelse havde fonden en grundkapital på 300. 000 kr.
Juridisk grundlag
Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design, i daglig tale FABRIKKEN, er en erhvervsdrivende fond, som skal drives i henhold til fondens vedtægt. Fonden er underlagt lov om erhvervsdrivende fonde og dermed tilsyn fra Erhvervsstyrelsen.
Bestyrelse
FABRIKKEN ledes af en bestyrelse på 5-7 medlemmer*, hvoraf alle er udpegede ifølge vedtægterne. Bestyrelsesmedlemmerne udpeges således: 1 medlem udpeget af Amager Kultur 1 medlem udpeget af Dansk Kunstnerråd 1 medlem udpeget af Akademirådet 2 medlemmer udpeget af brugerne af huset, forstået som lejerne ultimo året før funktionsperioden *1-2 medlemmer kan udpeges ved bestyrelsen, som selvsupplering efter behov.
Medlemmerne udpeges ifølge de gældende vedtægter for fire år ad gangen og således, at 2-3 medlemmer afgår eller genvælges hvert andet år. Ved valg af nye bestyrelsesmedlemmer lægges der vægt på, at den samlede bestyrelse har de, for fondens virksomhed relevante, kompetencer. Funktionsperioden er fra d. 1. juni til d. 31. maj, således, at årsregnskab afsluttes inden afgående medlemmer udtræder. Bestyrelsen konstituerer sig selv. Bestyrelsen fastlægger selv sin forretningsorden, som gennemgås en gang årligt med henblik på eventuel revision. FABRIKKENs høringsorgan, Brugerrådet, bestående af fire medlemmer valgt af og blandt FABRIKKENs faste brugere, deltager i fondens bestyrelsesmøder, men har ikke stemmeret. Brugerrådet vælges for fire år ad gangen med mulighed for genvalg.
I 2019 ændrede Fonden praksis ift. tildeling af atelierer med introduktionen af en jury, og i 2020 justeredes denne praksis. Fondens uddelingspolitik ift. atelierer er nærmere beskrevet i Politik for tildeling af atelierer, som er tilgængelig på hjemmesiden, www. ffkd. dk. Fondens bestyrelse træffer afgørelse om tildeling af atelierer.
Bestyrelsen fastlægger rammer for investeringer, typisk i forbindelse med budgetlægning for det efterfølgende år. Bestyrelsen overvåger og godkender regnskabsaflæggelsen. Bestyrelsens medlemmer modtager ikke honorar for deres arbejde.
Der har i 2023 være udskiftning på tre poster, idet Hanne Menne er fratrådt som formand ved udløb af sin anden periode, og Lisbeth Bonde og Pia Fonnesbech ligeledes fratrådte. Bjørn Karsholt er trådt ind som formand for bestyrelsen, Nicolai Overgård er fortsat næstformand, Tanya Lindkvist, Kerstin Bergendal og Kirsten Bagge Nielsen er indtrådt.