Management's review
Beskrivelse af virksomhedens væsentligste aktiviteter:
Væsentligste aktiviteter
Indledning
2022 har været endnu et spændende år i Liljeborgfondens historie med afsæt i Winnie Liljeborgs oprindelige ønske om at skabe varige aftryk af høj kvalitet igennem filantropiske og velgørende initiativer og aktiviteter. Omdrejningspunktet er at åbne nye døre i situationer for personer, hvor mulighederne ikke er så mange.
Stadig flere børn og unge lider under mistrivsel, og alt for mange af dem er alene med problemerne. Liljeborgfonden er stærkt optaget af at bidrage til gode løsninger, der både på den korte og den lange bane kan hjælpe og støtte dem. Det kan være børn og unge, der er udsatte, eller på andre måder lever under vanskelige vilkår, så de får mulighed for at trives bedre socialt, sundheds- og uddannelsesmæssigt og får bedre muligheder i livet.
Liljeborgfonden har særligt fokus på forældrenes rolle i barnets trivsel og hjælper familier, der er udsatte eller står i en sårbar fase i livet og har brug for en hjælpende hånd til gavn for børnenes videre opvækst og udvikling.
I 2022 skulle der prioriteres imellem mange gode løsninger og relevante samarbejdspartnere for at mindske mistrivslen. Den tidlige indsats er valgt blandt en række muligheder i det forgangne år, hvor der er mulighed for varigt at ændre børn, unge og forældres livsvilkår og forhindre, at deres nuværende mistrivsel udvikler sig til mere komplekse og alvorlige sociale udfordringer.
2022 har samfundsmæssigt været et vigtigt år i kampen mod børn og unges mistrivsel i Danmark. Liljeborgfonden bidrog ved at sætte fokus på problematikken ved to begivenheder i løbet af året. Først på Folkemødet, hvor Liljeborgfonden samlede relevante samarbejdspartnere og debatterede forskellige relevante tematikker. Som for eksempel barnets stemme/børne-ungeinddragelse samt tværsektorielle samarbejder, der fremmer de bedste løsninger og forløb for forældre og børn.
Som opfølgning på den offentlige debat på Folkemødet satte Liljeborgfonden igen problematikken på programmet til den årlige indsatsdag (en arbejdsdag med Fondens samarbejdsorganisationer). Her blev samskabelse omdrejningspunktet, da de gode løsninger kan findes i processer, hvor borgere, civilsamfundet, offentlige aktører og/eller private aktører indgår i ligeværdige samarbejder.
Baggrund om Liljeborgfonden
Liljeborgfonden er en almennyttig erhvervsdrivende fond stiftet af Winnie Liljeborg i 2018 for at hjælpe og støtte gennem velgørende arbejde på en række områder, som hun tillægger stor betydning. Fonden støtter tre almennyttige eller almenvelgørende formål, hvoraf de to første er nært beslægtede. Det drejer sig om: Hjælp til børn og unge, der er udsatte, eller på andre måder lever under vanskelige vilkår, så de får mulighed for at trives bedre socialt, sundheds- og uddannelsesmæssigt og får bedre muligheder i livet. Hjælp til mødre og børn, der er udsatte eller står i en sårbar fase i livet og har brug for en hjælpende hånd til gavn for børnenes videre opvækst og udvikling.
Inden Fondens etablering støttede Winnie Liljeborg udviklingen og opførelsen af Danmarks femte julemærkehjem i Roskilde, Julemærkehjemmet Liljeborg. Det betød, at yderligere 240 børn om året kan få et 10 uger langt ophold. I 2022 har Winnie Liljeborg taget initiativ til at bygge et nyt hovedkontor til Julemærkefonden og give administrationen et optimalt fysisk arbejdsmiljø, således at driften på de fem julemærkehjem kan sikres økonomisk de næste mange år.
Desuden har Winnie Liljeborg tidligere, i samarbejde med OAK Foundation, købt og istandsat en ejendom på Vesterbro i København til Mødrehjælpen, der i dag fungerer som organisationens hovedkontor og rådgivningshus med uddannelsescenter og landsdækkende aktiviteter. Winnie Liljeborg har også tidligere købt og fået gennemført en meget omfattende renovering af Sagafjord, der sejler på Roskilde Fjord, for at sikre skibets fortsatte drift.
Effekten af Fondens arbejde rækker længere, end det umiddelbart ses. De mennesker, som Fonden stræber efter at hjælpe, har særligt brug for ekstra hjælp og ekstra opmærksomhed. Hvis vi formår at hjælpe dem effektivt og i tide, vil indsatsen ikke alene komme de enkelte mennesker til gavn, men også resten af samfundet. Gennem det arbejde ønsker Liljeborgfonden at levere et markant bidrag på en række vigtige områder og til gavn for en gruppe sårbare mennesker.
Fondens strategi – forberedelse til 2024
Fonden følger fortsat den strategiske retning, der blev udstukket med Fondens strategi fra 2020. Strategien, der dækker perioden frem til udgangen af 2023, udstikker en klar retning for Fondens arbejde. Strategien er tilgængelig på Fondens hjemmeside [https://www. liljeborgfonden. dk/om- fonden/strategi/].
I 2022 har Fonden fortsat arbejdet på at operationalisere strategien ved at arbejde metodemæssigt pragmatisk med en lærende tilgang. Derudover har Fonden fortsat haft fokus på at styrke Fondens og samarbejdsorganisationernes - vidensgrundlag.
Liljeborgfondens anden strategi skal udarbejdes i 2023 og træde i kraft med 2024.
Investeringsstrategi
Investeringsstrategiens målsætning er at generere et attraktivt afkast til uddelinger og sikre Fonden tilstrækkelig likviditet til uddelinger uanset tilstanden på de finansielle markeder. Med den nuværende likvide beholdning i Fonden forventes der ikke at være behov for kapitaltilførsel fra investeringsaktiviteter i indeværende strategiperiode.
De finansielle markeder har i 2022 været ganske udfordret – primært som følge af opbrud i den geopolitiske verdensorden - herunder krigen mellem Rusland og Ukraine samt i ’’inflationens genopståelse ”. Gennem mange år har inflationen i den vestlige verden været beskeden som følge af globalisering. Men cocktailen af stærk økonomisk aktivitet i den vestlige verden kombineret med udfordrede forsyningskæder grundet corona og krigen i Ukraine har i 2022 resulteret i en voldsomt stigende inflation. Det fik først den amerikanske og senere den europæiske centralbank til at hæve renterne kraftigt. Det har givet store udsving på de finansielle markeder og betydet, at både aktier, kredit- og statsobligationer har været under pres i 2022. Således negative afkast på næsten alle aktivklasser.
Investeringsporteføljen har også været påvirket af dette og oplevet et fald i 2022. I porteføljen er faldet hovedsageligt drevet af et fald i prisen på kreditobligationer udstedt af virksomheder. Det understreges, at så længe disse virksomheder er i stand til at vedligeholde deres gæld, vil dette afkast komme tilbage i porteføljen over de næste år.
Porteføljens aktivsammensætning skal være balanceret og der investeres i både likvide og illikvide aktiver. Bestyrelsen har, som følge af, at investeringshorisonten i Fonden er lang, lagt en plan for gradvist at øge risikøn i investeringsporteføljen, herunder at øge allokeringen i noterede aktier samt i unoterede investeringer. Dette for at skabe et langsigtet attraktivt afkast.
På sigt vil porteføljen også indeholde direkte investeringer, der understøtter Fondens uddelingsområder.
Fondens investeringsaktiviteter varetages af North-East Family Office Fondsmæglerselskab A/S (North- East AM).
Udviklingen i Fondens økonomiske forhold
Resultatopgørelsen for tiden 01. 01. 22 - 31. 12. 22 udviser et resultat på DKK 26 mio. mod DKK 12 mio. kr. for tiden 01. 01. 21 – 31. 12. 21. Balancen viser en egenkapital på DKK 1. 040 mio.
Ledelsen finder årets resultat tilfredsstillende.
Redegørelse for god fondsledelse
Liljeborgfonden drives i overensstemmelse med lov om erhvervsdrivende fonde og følger anbefalingerne fra Komiteen for god Fondsledelse. Fondens forretningsorden og fundats er udarbejdet i overensstemmelse med anbefalingerne for god fondsledelse. Af fundatsen fremgår det blandt andet, at bestyrelsens medlemmer, med undtagelse af stifteren eller den af stifteren udpegede efterkommer, vælges for en periode på 2-4 år med mulighed for genvalg under hensyn til Fondens kompetencebehov og kontinuitet i bestyrelsens arbejde. Medlemmer af Fondens bestyrelse kan ikke holde hvervet efter året, hvor de fylder 70 år, og der skal løbende sikres en god kønsbalance i bestyrelsen. Bestyrelsens vederlag fremgår af årsregnskabet for Fonden.
Redegørelsen for god fondsledelse kan findes på Fondens hjemmeside [https://www. liljeborgfonden. dk/om-fonden/god-fondsledelse].
Oplysninger vedrørende bestyrelsesmedlemmer i henhold til anbefalingen er oplyst i note 8. Bestyrelsens arbejde evalueres årligt i overensstemmelse med anbefalingerne for god fondsledelse.
Efterfølgende begivenheder
Efter regnskabsårets afslutning er der ikke indtruffet betydningsfulde hændelser.